ΣΚΕΠΑΣΤΟ: Εκδήλωση Μνήμης για τα θύματα του βομβαρδισμού της 29ης Νοέμβρη του ’43

Πραγματοποιήθηκε, η εκδήλωση μνήμης για το βομβαρδισμό του Σκεπαστού (Βυσωκά) από τα Γερμανικά «Στούκας», της 29ης Νοεμβρίου 1943.

O βομβαρδισμός του Σκεπαστού στις 29 Νοεμβρίου 1943, ήταν η πρώτη πράξη αντιποίνων κατά του πληθυσμού των Καλαβρύτων, στα πλαίσια της διαβόητης επιχείρησης «Καλάβρυτα» του γερμανικού στρατού. Ύστερα από τη μάχη της Κερπινής στις 16 Οκτωβρίου του 1943, αιχμαλωτίστηκαν περίπου 81 Γερμανοί του λόχου «Σόμπερ» από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Η 117η μεραρχία καταδρομών, γνωστή και ως «Τάγμα των Κυνηγών», με προσωρινό διοικητή τάγματος τον Γκουίντο Εμπερσμπεργκερ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Γερμανών αιχμαλώτων. Η γερμανική αντικατασκοπεία γνώριζε ήδη ότι ο αρχηγός των ανταρτών Δημήτριος Μίχος και το επιτελείο του, μαζί με μία ομάδα 150 φρουρών εξοπλισμένων με βαριά και ελαφρά οπλοπολυβόλα, αυτόματα όπλα και όλμους, είχαν εγκαταστήσει το αρχηγείο τους στο Σκεπαστό.

Παραβρέθηκαν:

ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ.Γιώργος Λαζουράς, ο τέως Βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος κ Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ κ Μούσκας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ Χαρίλαος Ερμείδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σκεπαστού κ. Νικόλαος Τερζής, ο βοηθός Δημάρχου κ.Νίκος Μαγκαφάς, η Δημοτική Σύμβουλος κ.Ευτυχία Παπαναγιώτου, ο Υποδιοικητής της Π.Υ.Καλαβρύτων κ. Παπαδολιάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών κα Γεωργία Χασαποπούλου, το μέλος του Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ Αθανάσιος Παναγόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, κ Σαρδελιάνος Φίλιππας ,το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ Κώστας Κακκαβάς,

εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων

Σχετικές δημοσιεύσεις